Sangundervisning – hvor længe tager det at blive en god sanger?

Folk der elsker at synge og derfor begynder til sangundervisning hos fx http://www.micph.dk/sangundervisning/, stiller sig som regel altid det samme spørgsmål: Hvor lang tid det tager at blive en god sanger?

Sandheden er, at der ikke findes noget enkelt svar til sådan det spørgsmål. Det afhænger af mange faktorer. Har du gået sangundervisning før? Har du gået til kor? Har du et godt øre? Og hvad er din definition af en god sanger? Er din hensigt med sangundervisning at blive den nye Freddie Mercury eller er din ambition at kunne synge og nyde din musikalitet i et amatørband eller kirkekor?

Sangundervisningens grundelementer

En god sangundervisning vil altid tage udgangspunkt i elevens individuelle niveau, men typisk vil den bestå af et miks af nedenstående ingredienser:

  • Vejrtrækningsøvelser – lærer dig at bruge maven og lungerne, så du synger let og ubesværet. Du skal mærke og være til stede i din krop, når du synger.
  • Registertræning - skaber sammen mellem din stemmes dybe fuldregister, mellemregistret og det høje randregister. Lærer dig at synge både kraftigt og svagt i alle registre.
  • Stemmeøvelser - udvikler din stemmes spændvidde og skærper generelt din evne til at synge rent.
  • Sangøvelser - forbedrer din frasering og lærer dig hvordan du kan lege og formidle stemninger og historier med din stemmes udtryk.
  • Nodekendskab - hvordan ser din sangmelodi ud når den er skrevet ned på noder? Lærer dig at forstå noder, så du selv kan give i kast med og forstå nye melodinoder fremadrettet.
  • Strækøvelser - smidiggør og opvarmer dine hals-, nakke- og strubemuskler både før og efter sangundervisningen.
  • Synge med andre - ofte lærer du først din egen stemme at kende 100 %, når du synger sammen med andre i fx kor eller band eller som solist akkompagneret af andre instrumenter.

At blive en dygtig sanger handler med andre ord ikke kun om at troppe op til sangundervisning og være til stede. Det kræver også om en grundlæggende lyst til at kaste sig ud på dybt vand og give slip på dine eventuelle hæmninger i relation til din stemme og krop.

Og først når du har gået til sangundervisning i et stykke tid kan du tale med din sangunderviser om potentialet og tidshorisonten for din sangmæssige udvikling.

Denne personlige beretning giver en god indikation på, hvad det kræver at blive blandt de bedste sangere.

Skriv et svar